- Приймати їжу бажано 4-5 разів на день невеликими порціями.
- Їсти бажано в один і той же час, який ви повинні встановити собі самі (у зв’язку із характером праці), але не пізніше 6 години вечора.
- Ні в якому разі не пропускати сніданок і не голодувати увесь день, щоб потім наїстися за вечерею, незадовго до сну. Чашечка кави – це не сніданок. Повноцінний сніданок дає енергію організму на весь день.
- Але не потрібно кидатися від однієї крайності в іншу – безперервно перекушувати. Повноцінний обід краще декількох чаїв із бутербродами.
- Поспостерігайте за собою – можливо, ваші часті прийоми їжі викликані хвилюваннями або тривогою. Тому потрібно поступово позбавитися від цієї шкідливої для здоров’я звички.
- Не “заїдати” поганий настрій, тривогу або депресію.
- Ніколи не їсти “за компанію”, якщо немає апетиту.
- Склянка води без газу за півгодини до їжі зменшує апетит.
- Їжу потрібно починати з нежирного супу або салату.
- Слідкувати за розміром порцій і не брати добавки.
- При епізодичному переїданні необхідно наступного дня влаштувати розвантажувальний день, наприклад, 1 літр знежиреного кефіру або молока , і 200 г нежирного м’яса за день. При цьому воду або чай можна пити без обмежень.
- Їсти повільно, ретельно пережовуючи. При швидкому поглинанні їжі відчуття насичення “відстає” від кількості поглинутої їжі. Внаслідок чого з’їдається зайва кількість їжі.
- При вживанні будь-якої рідини за столом (соки, молоко та ін.) її потрібно пити маленькими ковтками – принцип цієї поради такий самий, як і попередньої.
- Купувати продукти за попередньо складеним списком.
- Не купувати продукти у стані голоду.
- Купуючи продукти, завжди читати етикетку про склад (жири, вуглеводи, кілокалорії).
- Не довіряти словам “дієтичний” або “низькокалорійний”, дивитися на цифри.
- Смажити у посуді з антипригарним покриттям без жиру, краще тушкувати.
- Вести щоденник харчування.
Здоров’я – це дивний стан, який не можна відчути, коли воно є, але відразу відчуваєш, коли його стає менше, або втрачаєш. Враховуючи, що більшість наших хвороб пов’язані з тим, що ми їмо, варто не нехтувати харчуванням.
Психологічна служба ХНУ